Kiedy myślimy o wyposażeniu lokalu gastronomicznego, przeważnie do głowy przychodzą nam urządzenia, które służą do przygotowywania posiłków oraz podgrzewania potraw. Jednak warto mieć na uwadze, że niemożliwe jest prowadzenie tego typu działalności bez odpowiednich urządzeń chłodniczych. W branży gastronomicznej chłodnictwo ma bardzo duże znaczenie. Dbając o ten aspekt, możemy liczyć na to, że składniki naszych dań będą zawsze świeże oraz że uda nam się wyeksponować dania w odpowiedni sposób. Przedstawiamy 3 typy urządzeń gastronomicznych, które mogą okazać się niezbędne w restauracji czy kawiarni.
Chłodnictwo w gastronomii – urządzenia magazynowe
Urządzenia magazynowe są niezwykle potrzebne w każdym lokalu gastronomicznym, jeżeli nie chcemy serwować gościom nieświeżego jedzenia. Umożliwiają one przechowywanie produktów w odpowiedniej temperaturze, dzięki czemu nie psują się one i nie musimy ich wyrzucać. To szczególnie ważne, kiedy nie jesteśmy w stanie dokładnie przewidzieć, w jakim tempie będziemy zużywać zakupione składniki i zajdzie konieczność, aby polegać na zapasach. W chłodnictwie można wyróżnić kilka rodzajów tego typu urządzeń. Są to na przykład szafy chłodnicze lub komory mroźnicze.
Chłodnictwo w gastronomii – urządzenia technologiczne
Do obróbki surowców i półproduktów z kolei wykorzystuje się urządzenia technologiczne. Służą one często także do produkcji lodu, dzięki czemu możemy podać gościom schłodzone drinki czy napoje. Do takich sprzętów zaliczymy kostkarki, kruszarki czy łuskarki do lodu, a także stoły chłodnicze. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj https://www.hgl-lasota.pl/uslugi/wloclawek/chlodnictwo. Na stronie znajdują się także informacje dla osób, które poszukują usług w zakresie chłodnictwa we Włocławku.
Chłodnictwo w gastronomii – urządzenia ekspozycyjne
W gastronomii ważna jest także odpowiednia ekspozycja dań, szczególnie jeżeli prowadzimy kawiarnię. Wystawka z ciastami i przysmakami, które można zamówić w naszym lokalu zachęci więcej osób do zajęcia stolika. Warto więc zaopatrzyć się w urządzenia ekspozycyjne takie jak witryny chłodnicze.