Wiadomości z Orzesza

Olej roślinny - który jest najlepszy do smażenia?

  • Dodano: 2020-01-30 15:15

Smażenie to jedna z najczęstszych czynności, jakie wykonujemy w kuchni. W celu przyrządzenia jak najzdrowszych posiłków warto wiedzieć, który olej roślinny będzie najlepszym wyborem. Na co więc warto zwrócić uwagę?

Czym jest temperatura dymienia?

W kwestii wyboru oleju roślinnego wskaźnik ten jest niezwykle istotny. Im temperatura dymienia jest niższa, tym tym szybciej następuje palenie się oleju. W takiej sytuacji na patelni zaczną wytwarzać się rakotwórcze substancje. Sama potrawa straci ponadto smak. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie zakup oleju roślinnego z wysoką temperaturą dymienia. Zapewni nam to stabilność i dłuższy czas smażenia. Do takich tłuszczów możemy zaliczyć smalec, masło klarowane, czy olej kokosowy.

Olej roślinny – tłuszcze nasycone czy nienasycone?

Podział ten jest również niezwykle ważny i przydatny. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, tłuszcze nasycone mają wysoką temperaturę dymienia. Dla przykładu, dla masła klarowanego jest to 250 stopni Celsjusza. W przypadku olejów roślinnych warto zwrócić uwagę na olej palmowy czy kokosowy. Nadają one potrawom charakterystyczny smak. Kontrowersje wzbudza jednak ten pierwszy tłuszcz. Wynika to ze sposobu jego pozyskiwania. Olej palmowy wiąże się bowiem z wycinką lasów pod uprawy palm. Tłuszcze nienasycone także są dobre do smażenia. Jednym z nich jest olej ryżowy czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ta druga jest jednak najlepsza do podsmażania przez krótki czas. W pozostałych przypadkach warto sięgnąć po olej rzepakowy. Jest on bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Olej roślinny – gdzie możemy kupić?

Surowiec ten dostaniemy w każdym sklepie spożywczym. W zależności od wielkości sklepu, asortyment w tym zakresie będzie większy lub nie. W dzisiejszych czasach olej roślinny możemy kupić bez problemu w internecie. Nie wychodząc z domu jesteśmy w stanie porównać sobie rozmaite tłuszcze i wybrać najbardziej odpowiedni dla nas. W sieci nie brakuje także ofert dystrybutorów olejów roślinnych. Jeden z nich jest dostępny w tym miejscu http://oqema.pl/. Wybierając dostawcę warto zwrócić uwagę na to, czy spełnia szereg norm. Potwierdzeniem właściwego funkcjonowania będą stosowne europejskie certyfikaty. Warto także wziąć pod uwagę opinię innych klientów. Pamiętajmy też o tym, że jeden olej roślinny nie musi być przez nas wykorzystywany do wszystkiego. Z powodzeniem możemy bowiem wykorzystywać różne odmiany produktu. Inne oleje będą bowiem zdatne do sałatek, a inne do smażenia. Niektóre kuchnie, np. azjatyckie wymagają nawet użycia konkretnego oleju roślinnego, by podkreślić aromat i smak potrawy. Eksperymentowanie z tego rodzaju produktami może nam przynieść ciekawe efekty. Wybierając więc olej roślinny pamiętajmy o tym, by nie był on szkodliwy dla naszego zdrowia. Wówczas z pewnością będziemy zadowoleni z zakupu. Wyeliminowanie szkodliwych produktów z codziennej diety powinno być dla każdego z nas priorytetem. Korzystanie ze zdrowych olejów roślinnych może być pierwszym krokiem w tym właśnie kierunku. Warto o tym pomyśleć zanim nabawimy się poważnych chorób.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Orzesze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.