Potrzebujesz pomocy, żeby zacząć? Oto kilka zdrowych dla serca zamienników i wskazówki, jak sprawić, by smakowały wyśmienicie.
Majonez
Majonez składa się głównie z żółtek jaj i oleju sojowego. Niezależnie od tego, czy jesteś w trakcie rekonwalescencji po zawale serca, czy próbujesz mu zapobiec, częścią Twojego planu powinna być zrównoważona, odżywcza dieta. Spożywanie odpowiednich pokarmów pomaga utrzymać w ryzach poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co sprzyja zdrowiu serca. W trakcie dopracowywania strategii odżywiania się zdrowego dla serca ważne jest, aby wiedzieć, które produkty należy ograniczyć, a które wyselekcjonować. Dzięki kilku prostym zmianom możesz utrzymać swoje serce w dobrej kondycji, jednocześnie ciesząc się jedzeniem, które spożywasz. Więcej na medicot.pl
Jedzenie dla zdrowia serca
Tłuszcze nasycone i tłuszcze trans mogą podnosić poziom cholesterolu, co zwiększa ryzyko wystąpienia problemów z sercem. Unikaj tłuszczów trans i ograniczyć tłuszcze nasycone do mniej niż 6 procent wszystkich dziennych kalorii. Przy diecie 2000 kalorii oznacza to około 11-13 gramów tłuszczów nasyconych dziennie.
Zdrowa dla serca dieta ogranicza również do minimum:sól, cukier, żywność przetworzoną lub pakowaną. Zamiast tego skup się na tym, aby spożywać więcej: świeżych owoców, warzyw, pełne ziarna, ryby, drób, niskotłuszczowy nabiał, zdrowe tłuszcze pochodzące z takich produktów jak nasiona i orzechywie łyżki stołowe zawierają do 4 gramów tłuszczów nasyconych bez większych wartości odżywczych.
Możesz zamienić niskotłuszczowy majonez na zwykły, ale więcej korzyści przyniosą Ci inne odżywcze zamienniki. Awokado. Ten pikantny owoc jest bogaty w zdrowe tłuszcze nienasycone. Po rozgnieceniu może zastąpić majonez w takich przepisach jak sałatka jajeczna czy ziemniaczana.Hummus - ten bogaty w błonnik dip świetnie nadaje się do sałatki z jajkiem lub tuńczykiem. Podkręć smak zwykłego hummusu, dodając do niego sok z cytryny lub czerwoną paprykę. Jogurt grecki -doskonała opcja do zielonych sałatek lub mieszania z warzywami. Ostry smak i gładka konsystencja jogurtu sprawiają, że jest on również świetną bazą do dipów.
Kwaśna śmietana
Podobnie jak inne produkty mleczne, kwaśna śmietana jest składnikiem wielu różnych przepisów. Również zawiera dużo tłuszczów nasyconych: 30-gramowa porcja (2 łyżki) zawiera około 3,5 grama. Wypróbuj te alternatywy dla kwaśnej śmietany: śmietana DIY. Uzyskaj ten sam ostry smak bez tłuszczu, przecierając w blenderze równe ilości niskotłuszczowego twarogu i beztłuszczowego jogurtu. Jogurt - w wielu przepisach na wypieki możesz zastąpić śmietanę taką samą ilością niskotłuszczowego lub beztłuszczowego jogurtu. Możesz też spróbować jogurtu greckiego, który jest znacznie gęstszy i bardziej kremowy niż zwykły jogurt. Na stronie meridiasprzedam.plom.pl znajdziesz wiele podobnych tematów.