Wiadomości z Orzesza

Jakie cechy mają profesjonalne formy do pieczenia chleba?

  • Dodano: 2024-05-27 17:30

Mimo że pieczenie chleba bez formy jest możliwe, to jej zastosowanie pozwala uzyskać bochenki o powtarzalnym kształcie i pożądanej wadze. Jesteś właścicielem piekarni? Twoja firma zajmuje się produkcją kanapek? A może prowadzisz restaurację? Sprawdź, na co zwrócić uwagę, wybierając formy do pieczenia chleba.

Jak forma do chleba wpływa na proces wypieku?

Foremka do chleba to element wyposażenia niezbędny w każdej piekarni. Nie tylko odpowiada ona za estetykę i jakość końcowego wypieku, ale też usprawnia proces produkcji oraz pozwala zachować jego wysoką wydajność. Aby profesjonalne formy do pieczenia chleba spełniały właściwie swoje zadanie, powinny one:

  • Nadawać ciastu pożądany kształt. Powtarzalność wyrobów pod względem kształtu i wagi to kluczowy parametr z perspektywy zarówno piekarza, jak i konsumenta.
  • Być dostosowane do wysokiej temperatury i równomiernie ją rozprowadzać. Dzięki temu forma posłuży przez długie lata bez odkształceń, a wypieczony chleb będzie nie tylko smaczny, ale też estetyczny.
  • Wyróżniać się wysoką wytrzymałością. Forma do chleba wykorzystywana w sposób profesjonalny jest intensywnie użytkowana i jej konstrukcja musi zapewniać niezbędną trwałość.
  • Zapobiegać przywieraniu ciasta. Aby wypiek pieczywa mógł przebiegać sprawnie, formy powinny pozwalać na szybkie i bezproblemowe opróżnienie ich z gotowego produktu.

Forma do pieczenia chleba musi też być odporna na rdzę i łatwa w czyszczeniu. Ta druga cecha jest szczególnie istotna w piekarniach, w których praca odbywa się pod presją czasu.

Budowa formy do pieczenia chleba – najważniejsze informacje

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów form do pieczenia chleba. Jak szybko rozeznać się w asortymencie dla profesjonalistów? Oto kilka wskazówek – przemysłowe formy do pieczenia chleba mogą być:

  • Tłoczone. Tego rodzaju forma do chleba powstaje z jednego kawałka blachy (np. Alusteel) poprzez wytłoczenie na prasie. Uzyskane w ten sposób zaokrąglone wewnętrzne krawędzie formy ułatwiają wybicie z niej upieczonego chleba.
  • Składane. Składają się one z kilku części łączonych np. poprzez spawanie, dzięki czemu są bardzo wytrzymałe.
  • Pojedyncze. Tego rodzaju formy sprawdzają się w małych, rzemieślniczych piekarniach lub w przypadku nietypowych wypieków.
  • W zestawie. Formy do chleba połączone w zestaw przy użyciu stalowej ramy ułatwiają pracownikom przenoszenie i umieszczanie ciasta w piecach.

Kto korzysta z profesjonalnych form do chleba?

Profesjonalne formy do pieczenia chleba można spotkać przede wszystkim w piekarniach. Ale nie tylko te podmioty korzystają z form do chleba – niektóre firmy decydują się na wypiek we własnym zakresie, aby następnie wykorzystać pieczywo do przygotowania oferowanych produktów, np. kanapek. Przykładowo firma hert.pl – dostawca profesjonalnego wyposażenia piekarni – dostarcza formy do pieczenia chleba m.in. do: cukierni, punktów gastronomicznych i sklepów.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Orzesze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.