Jeśli zaczniemy ulepszać smak potraw dziecka od początku, wyrobimy w nim ten nawyk na całe życie. Zanim posłodzisz owsiankę, lub posolisz zupkę przeczytaj, jaki ma to wpływ na Twoje dziecko.
Sól w diecie dziecięcej
Nie ma potrzeby dodawania soli do jedzenia dziecka. Maksymalna ilość soli, jaką powinno spożywać dziecko, zależy od jego wieku. Maksymalne zalecane spożycie soli dla dzieci to:
dziecko: od roku do trzech lat: 2 g soli dziennie
- od 4 do 6 lat: 3 g soli dziennie
- od 7 do 10 lat: 5 g soli dziennie
- 11 lat i więcej: 6 g soli dziennie
Jeśli kupujesz żywność przetworzoną, nawet tę przeznaczoną dla dzieci, pamiętaj, żeby sprawdzać informacje na etykietach i wybierać te, które zawierają mniej soli. Spróbuj zastąpić sól pieprzem, ziołami i przyprawami, żeby dodać smaku swoim ulubionym potrawom. Szczegóły na stronie topsuplementy.com
Trzymaj dzieci, z dala od cukru
Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może przyczynić się do przyrostu wagi i próchnicy zębów, dlatego ważne jest, aby nie podawać dziecku zbyt dużo cukru.
Maksymalne zalecane spożycie cukru dla dzieci to:
- od 4 do 6 lat: nie więcej niż 19 g dziennie
- od 7 do 10 lat: nie więcej niż 24 g dziennie
- od 11 roku życia: nie więcej niż 30 g dziennie.
Nie ma wytycznych dla dzieci poniżej 4 roku życia, ale zaleca się unikanie napojów słodzonych cukrem i żywności z jego dodatkiem.
Dokonuj odpowiedzialnych wyborów
Podczas planowania zakupów i posiłków staraj się wybierać produkty różnorodne, ale takie które mają zróżnicowany smak, niekoniecznie słodki. Np. wybierając pieczywo, sięgaj po razowe lub pełnoziarniste bułki, a nie po bajgle, rogale maślane, czy chałki. To samo dotyczy wyborów warzyw i owoców. Lepiej podaj dziecku jabłko niż banana. Do owoców o najmniejszej ilości cukru na 100 gram należą: kiwi, grejpfrut, arbuz i jagody. Artykuł został napisany przy współpracy ze sklepem sklepelectrogsm.pl
Zarówno sól jak i cukier nie są złe o ile są dawkowane w odpowiednich proporcjach. To co nam dorosłym może nie szkodzić, dla naszych dzięki może okazać się dużo bardziej szkodliwe, dlatego warto zwracać uwagę na odpowiednie proporcje zarówno soli jak i cukru w diecie.