Wiadomości z Orzesza

Czym są fosforany spożywcze? - krótki poradnik

  • Dodano: 2018-05-30 14:45

Pewnie każdy z nas spotkał się z bardzo ładnie wyglądającą szynką, leżącą na wystawie sklepu mięsnego. Pewnie wiele osób myśli o tym, co sprawia, że wspomniana szynka wygląda aż tak apetycznie. W dużym stopniu, za piękny oraz atrakcyjny wygląd wędlin odpowiedzialne są fosforany spożywcze. Jedni uważają je za szkodliwy dla ludzkiego organizmu dodatek spożywczy. Czy faktycznie tak jest? Nie jest to do końca prawda. Poniższy artykuł, w bardzo dużym stopniu przybliży Ci temat związany z bardzo szerokim zastosowaniem fosforanów spożywczych oraz ich wpływu na ludzkie zdrowie.

Fosforany spożywcze mają właściwości konserwujące
Mięso, bez względu na to, czy jest mowa o wędlinach, kiełbasach czy ogólnie pojętych przetworach mięsnych, powinny być chociaż w bardzo małym stopniu konserwowane. Już od bardzo dawnych czasów, gospodynie domowe używały soli, żeby ochronić mięso przed zbyt szybkim zepsuciem. Obecnie technologia w bardzo dużym stopniu się rozwinęła. Do konserwowania mięs używa się różnego typu substancji chemicznych, w tym również fosforanów spożywczych.
 

Dlaczego stosuje się fosforany spożywcze?
W za dużej ilości, niestety fosforany spożywcze mogą być szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Jednak gdy przez konkretną firmę są przestrzegane normy europejskie w zakresie ilości fosforanów w określonym produkcie, to nie ma powodów do obaw. Fosforany spożywcze w ogóle nie zmieniają smaku wędlin, sprawiają one tylko, że szynka lub kiełbasa, nie ulegnie zepsuciu w lodówce po jednym lub po dwóch dniach. W bardzo dużym stopniu, stosowanie fosforanów spożywczych do żywności, na przykład różnego rodzaju mięsa, poprawia ich jakość, jak również w niewielkim stopniu wydłuża termin ich przydatności do spożycia.
 

Fosforany spożywcze – występują nie tylko w wędlinach
Jak można zauważyć, fosforany spożywcze są wykorzystywanie nie tylko do konserwowania różnych typów wędlin. Można je spotkać również w rozmaitych napojach, w szczególności w gazowanych. W znanej przez wszystkich Coca-Coli lub Fancie, fosforany spożywcze poprawiają smak napoju oraz poprawią stopień jego nasycenia gazem.

Wszystko musi być zgodne z normami europejskimi
Jasne, że tutaj również są bardzo precyzyjnie określone dopuszczalne normy, jeżeli chodzi o ilość tych dodatków spożywczych. Jednak trzeba przyznać, że zaprzestanie ich stosowania, sprawiłoby, że nie byłoby możliwości wyprodukowania atrakcyjnego napoju, jeżeli chodzi o jego smak, zapach lub ilość gazu. Fosforany spożywcze w bardzo małych ilościach, występują również w innych produktach, na przykład w płatkach śniadaniowych, kakao instant, jak też w odżywkach dietetycznych i preparatach białkowych.
 

Fosforany spożywcze są w…. cukierkach i żelkach
Fosforany spożywcze występują również w cukierkach. W bardzo dużym stopniu odpowiadają one za ich konsystencję. W odniesieniu do popularnych landrynek, poprawiają ich kolor i wzmacniają smak. Fosforany spożywcze przedłużają również termin przydatności do spożycia landrynek i napojów gazowanych. Tutaj znajdziesz  więcej informacji na temat fosforanów spożywczych.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Orzesze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.