Wiadomości z Orzesza

Jak korzystać z mikrofalówki?

  • Dodano: 2019-04-29 12:30

Kuchenka mikrofalowa to dla wielu użytkowników sprzęt, którego nie może zabraknąć w kuchni. Dzięki niej odgrzewanie gotowych potraw jest szybkie i proste - nic więc dziwnego, że cenią ją sobie zwłaszcza osoby zabiegane i prowadzące aktywny tryb życia. Aby mikrofalówka służyła nam długo i bezpiecznie, warto pamiętać jak z niej prawidłowo korzystać.

Magiczna moc mikrofal

Już sama nazwa mikrofalówki, zdradza jej sposób działania. Magia podgrzewania opiera się na powszechnych prawach fizyki. Mikrofale to fale elektromagnetyczne, w które zostaje zamieniony prąd przy pomocy magnetonu - urządzenia będącego rdzeniem kuchenki mikrofalowej. Fale te zostają pochłonięte przez zawarte w potrawach cząsteczki wody, które z kolei pod wpływem pola elektromagnetycznego wytwarzają energię cieplną, niezbędną do podgrzania jedzenia.

Wszystko odbywa się w szczelnie zamkniętej komorze mikrofalówki, dzięki czemu mikrofale nie wydostają się na zewnątrz podczas pracy urządzenia. To ważny argument dla tych, którzy twierdzą, że energia wytwarzana przez kuchenkę mikrofalową jest niebezpieczna dla człowieka, a przygotowana w niej żywność może być szkodliwa dla zdrowia. Mikrofalówka to urządzenie funkcjonalne i bezpieczne, oczywiście, jeśli - tak jak wszystkie sprzęty kuchenne - jest prawidłowo używana.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Mimo że mikrofalówka jest urządzeniem łatwym w obsłudze, zawsze warto przeczytać dołączoną do niej instrukcję. Dzięki temu zagwarantujemy sobie bezpieczeństwo zarówno poprzez właściwe podłączenie sprzętu, jak i odpowiednie z niego korzystanie. Poza informacjami zawartymi w instrukcji należy pamiętać o szeregu podstawowych zasad prawidłowego korzystania z urządzenia.

- Nigdy nie włączajmy pustej mikrofalówki, ponieważ brak obiektu mogącego pochłonąć mikrofale może przyczynić się do uszkodzenia sprzętu. Dobrym nawykiem jest pozostawianie w komorze urządzenia kubka z wodą, którego zawartość pochłonie mikrofale w razie przypadkowego włączenia kuchenki;

- Do podgrzewania potraw w mikrofalówce należy używać odpowiednich naczyń, najlepiej wykonanych ze szkła, porcelany i tworzyw sztucznych (przeznaczonych do tego celu i właściwie oznaczonych przez producenta). Zabronione jest podgrzewanie za pomocą mikrofalówki naczyń metalowych lub z metalowymi elementami (uchwyty czy zdobienia), ponieważ mogą one powodować iskrzenie;

- Do kuchenki mikrofalowej nie wkładamy drewnianych sztućców i naczyń, bo mogą one ulec zapaleniu. Z tego samego powodu nie polewamy też podgrzewanych potraw tłuszczem (tłuszcze mogą osiągnąć bardzo wysokie temperatury, co sprzyja ich łatwopalności)

- Za pomocą mikrofalówki nie gotujemy jajek w skorupkach, nie podgrzewamy potraw w szczelnie zamkniętych słoikach lub folii aluminiowej bez nakłuć – ponieważ obiekty te mogą zostać rozsadzone pod wpływem zwiększenia ciśnienia wewnątrz nich;

- Moc i czas, którą wybieramy do podgrzania, powinna być dostosowana do wielkości potrawy. Pamiętajmy, że im mniejsze danie, tym mniej czasu potrzebuje do osiągnięcia wysokiej i właściwej temperatury.

Przestrzeganie tych zasad pozwoli nam właściwie zadbać o nasze bezpieczeństwo oraz prawidłowo używać sprzętu, który ma nam przecież służyć przez lata. Ostatni cel osiągniemy również poprzez prawidłową konserwację naszej mikrofalówki.

Skuteczne czyszczenie

Oprócz właściwego użytkowania naszego sprzętu, ważne jest też jego prawidłowe czyszczenie. Mikrofalówkę warto przemywać po każdym użyciu miękką ściereczką zamoczoną w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Zabronione jest używanie ostrych druciaków czy myjek, a także mleczka do czyszczenia. Pierwsze z nich mogą uszkodzić delikatne powierzchnie mikrofalówki, drugie – pozostawić toksyczny zapach wewnątrz urządzenia.

Pamiętajmy, że kluczem do czystej, a co za tym idzie sprawnej mikrofalówki, jest systematyczność czyszczenia. Dzięki temu i zachowaniu bezpieczeństwa użytkowania kuchenki, będziemy się mogli nią cieszyć przez lata. Co więcej, z jej pomocą w szybki i prosty sposób przygotujemy pyszne potrawy. A to przecież kluczowa zaleta kuchenek mikrofalowych.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Orzesze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.