Odżywianie odgrywa kluczową rolę dla Twojego zdrowia fizycznego. Badania pokazują również, że odżywianie bezpośrednio wpływa na nasze samopoczucie psychiczne i emocjonalne.
Nauka stojąca za jedzeniem i nastrojem
Związek między dietą a emocjami wynika z bliskiej relacji między twoim mózgiem a układem pokarmowym, często nazywanym "drugim mózgiem". Twój przewód pokarmowy jest domem dla miliardów bakterii, wpływających na produkcję substancji chemicznych, które nieustannie przenoszą wiadomości z jelit do mózgu, np. dopamina i serotonina. Jeżeli chcesz dowiedzieć sie więcej warto odwiedzić stronę testujemyjedzenie.pl wiele ciekawych recenzji.
W szczególności cukier jest uważany za głównego winowajcę stanu zapalnego. Karmi on "złe" bakterie w przewodzie pokarmowym. Może również powodować tymczasowy wzrost poziomu "dobrych" substancji chemicznych, takich jak dopamina. Te skoki skutkują ulotnym przypływem cukru, po którym następuje silne załamanie.
Kiedy trzymasz się diety bogatej w składniki odżywcze, przygotowujesz się na mniejsze wahania nastroju i lepszą zdolność koncentracji. Badania wykazały nawet, że czysta dieta składająca się głównie z pełnowartościowych, nieprzetworzonych pokarmów może pomóc w łagodzeniu objawów depresji i lęku.
Co jeść żeby lepiej się czuć
Błonnik - Pokarmy pochodzenia roślinnego są pełne błonnika, który pomaga Twojemu organizmowi wolniej wchłaniać glukozę. Pomaga to uniknąć skoków i spadków poziomu cukru. Pokarmy bogate w błonnik obejmują owoce, warzywa i bogate w składniki odżywcze węglowodany, takie jak pełne ziarna i fasola.
Przeciwutleniacze - Te substancje zwalczające stany zapalne są szczególnie bogate w jagody, zielone warzywa liściaste, kurkumę i pokarmy zawierające kwasy tłuszczowe Omega-3, w tym łososia i czarne nasiona chia.
Kwas foliowy - Ten rodzaj witaminy z grupy B pomaga w produkcji dopaminy, nie zmuszając jej do gwałtownego wzrostu, tak jak robią to cukry. Znajdź ją w zielonych warzywach liściastych, soczewicy i kantalupach.
Magnez - Ten niezbędny minerał pomaga we wszystkim, od funkcjonowania nerwów i mięśni po utrzymanie stabilnego bicia serca. J est on również niezbędny w związku między jedzeniem a nastrojem. Niedobór tego minerału może zaszkodzić bakteriom w twoich jelitach i wywołać depresję oraz objawy podobne do lęku. Zaopatrz się w naturalne źródła, takie jak kakao, migdały i orzechy nerkowca, szpinak i inne ciemne warzywa liściaste, banany i fasola.
Może minąć kilka dni lub tygodni, zanim zaczniesz odczuwać poprawiające nastrój efekty lepszej diety. Zależy to od tego, ile zmian wprowadzisz. Trwała transformacja nie następuje z dnia na dzień, ale zdrowe wybory, których dokonujesz każdego dnia, budują się nawzajem. Z czasem zobaczysz pozytywne rezultaty zarówno w swoim umyśle, jak i ciele. Tekst powstał dzięki współpracy z serwisem kaszubia-koscierzyna.pl