W ostatnich latach nastąpił znaczny postęp w badaniach nad wpływem tłuszczów na zdrowie, co ujawniło ich złożoną i kluczową rolę w ogólnym stanie zdrowia i samopoczuciu. Błędne przekonanie, że tłuszcze są ogólnie rzecz biorąc niezdrowe, jest powoli korygowane, ponieważ dowody naukowe dotyczące zdrowotnych właściwości nienasyconych kwasów tłuszczowych są coraz szerzej rozpowszechniane.
Co dają tłuszcze w diecie?
Dogłębne zrozumienie tłuszczów zawartych w produktach spożywczych i ich składowych kwasów tłuszczowych ma zasadnicze znaczenie dla ukierunkowania konsumentów na zdrowy sposób odżywiania się. Połączenie odpowiedniej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych i szczypty kuchennej mądrości pomoże konsumentom cieszyć się żywnością, która jest zarówno zdrowa, jak i smaczna. Tym właśnie kieruje się każdy catering dietetyczny https://afterfit-catering.pl/lublin/ i dyplomowany dietetyk układając jadłospisy dla swoich klientów. W każdej dobre zbilanowanje diecie znajdzie się miejsce na zdrowe tłuszcze. Zdrowe, czyli jakie?
Czy wszystkie tłuszcze są takie same?
Zrozumienie podstaw działania tłuszczów i kwasów tłuszczowych pomoże odpowiedzieć na to pytanie. Niektóre z odpowiedzi mogą być zaskakujące! Tłuszcze to grupa związków nierozpuszczalnych w wodzie. Tłuszcze w produktach spożywczych składają się z mieszaniny kwasów tłuszczowych, chociaż często produkty spożywcze kojarzone są tylko z jednym ich rodzajem, np. oliwa z oliwek z jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (MUFA) lub masło z nasyconymi kwasami tłuszczowymi.
Różnice między kwasami tłuszczowymi
Cząsteczki kwasów tłuszczowych różnią się długością, kształtem i stopniem nasycenia. Różnice te nadają właściwości tłuszczom i są bezpośrednio związane z ich funkcjami w pożywieniu i w organizmie. Kwasy tłuszczowe mogą być zarówno nasycone, jak i nienasycone. Nasycone kwasy tłuszczowe nie mają podwójnych wiązań pomiędzy atomami węgla, dlatego mogą być "nasycone" atomami wodoru (tzn. wiązać się z maksymalną liczbą atomów wodoru). Są one powszechnie uważane jako niezdrowe i ich spożycie w diecie powinno być ograniczone do minimum.
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Nienasycone kwasy tłuszczowe mają podwójne wiązania w łańcuchu węglowym, co powoduje wygięcie struktury, podobnie jak ręka zgina się w łokciu. To wygięcie ogranicza liczbę atomów wodoru, które mogą się związać z atomami węgla, dlatego cząsteczka jest "nienasycona". Nienasycone kwasy tłuszczowe z jednym wiązaniem podwójnym są nazywane jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (MUFA), a te z więcej niż jednym wiązaniem podwójnym są nazywane wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (PUFA). PUFA są dalej definiowane jako kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w zależności od tego, gdzie w łańcuchu węglowym znajduje się pierwsze wiązanie podwójne. Dwa rodzaje PUFA są niezbędne, co oznacza, że muszą być spożywane w diecie, ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie ich wytworzyć. Niezbędne kwasy tłuszczowe to kwas linolowy, który jest kwasem tłuszczowym omega-6, i kwas alfa-linolenowy, który jest kwasem tłuszczowym omega-3.